El comerç electrònic constitueix un dels serveis de la societat de la informació que ha experimentat un major creixement en els últims anys i representa una de les activitats amb major potencial de futur per l´economia digital. A Espanya, la seva facturació va arribar als 24.185 milions d´euros a 2016 i va superar els 6.700 milions d´euros al primer trimestre de 2017, quasi un 25% més que l´any anterior, segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). De fet, el percentatge d´usuaris que fan comandes de béns i serveis online és de 50%, quatre punts per sobre de la mitjana de la UE, segons Eurostat.
Per nombre de transaccions, el 44% de les compavendes realitzades es registren a webs espanyoles segons la CNMC. El 93% de les compres que es realitzen des de Espanya cap a l´exterior es dirigeixen cap a la UE.
Aquestes xifres il·lustren la dimensió que ha adquirit el comerç electrònic en pocs anys i la previsió de creixement futur. Però, juntament a aquesta perspectiva econòmica, les institucions públiques hem de vetllar pels drets dels consumidors i usuaris que accedeixen a aquests serveis a fi de poder oferir-los la major protecció possible abans, durant i després de la compra o contracció online.
Al llarg de cadascuna d´aquestes fases, el consumidor i usuari d´aquests serveis pot trobar-se amb un complex i variat nombre de situacions que requereixin l´actuació d´aquelles institucions públiques que projecten les seves competències sobre aquesta activitat, cada una d´elles en els seus respectius àmbits.
Aquesta guia recull de manera integral els drets que asisteixen als usuaris en els processos de compra o contractació online, i ofereix consells i recomanacions des de diversos enfocaments: la privacitat (Agència Espanyola de Protecció de Dades), la seguretat (INCIBE), el consum (AECOSAN) i la persecució de les pràctiques delictives o fraudulentes (Policia Nacional). La Guia està acompanyada de set fitxes en les que es recullen de manera més concisa les principals qüestions que ha de tenir en compte un usuari.
A més, promoure pràctiques que afavoreixin el respecte a la protecció de les dades personals, els drets com a consumidors, la seguretat de les xarxes i dispositius amb els que realitzen les transaccions comercials i la persecució de les conductes fraudulentes són pressupostos indispensables per fomentar un clima de confiança i possibilitar la innovació i el creixement sostenible.
Aquesta Guis resultarà d´utilitat no només als ciutadans, com a consumidors i usuaris dels serveis de comerç electrònic, sinó també a les empreses que desenvolupen la seva activitat en aquest àmbit. Per aquestes, la promoció d´aquestes pràctiques pot implicar un avantatge competitiva que ha de potenciar-se, ja que un ciutadà ben informat és clau per al creixement de qualsevol negoci, i especialment d´aquells que tenen lloc en l´entorn digital, on la confiança és la base del desenvolupament dels nous negocis.
Podeu descarregar la guia en format PDF en aquest enllaç.
Font: AECOSAN, AEPD, INCIBE i Policia Nacional