La Unió Europea ha basat el Dret Alimentari en dos pilars: per un costat, assegurar la salut de les persones i, per un altre, protegir els interessos dels consumidors en relació amb els aliments. Tant un aspecte com l´altre poden conduir-nos a la lluita contra el frau alimentari.
A partir de l´anomenada crisi de la carn de cavall al 2013, la UE va incrementar l´activitat per contrarestar el frau alimentari, cosa que poden veure a través de la "EU Food Fraud Network". Com a conseqüència, s´han produit diferents casos d´èxit en la seva detecció. Així, com a exemples alguns dels últims casos identificats, com el del frau dels cacahuets per avellanes procedents de Georgia al 2016 o el de productes de la pesca de Vietnam.
En aquest article repassem alguns dels aspectes més rellevants en matèria de frau, prenent com a referència l´últim informe de la Comissió Europea: "Annual Report 2016".
Quins són els principals ítems en matèria de frau alimentari?
L´informe de la Comissió ens presenta 5 grans blocs relatius als casos de frau alimentari a l´exercici 2016. Dels 156 incidents reflexats, la gran majoria (147) es refereixen a productes alimentaris, quedant els 9 restants en relació amb productes destinats a l´alimentació animal.
Si ens centrem en els 147 casos que s´han detectat, podem agrupar-los en 5 grans àrees:
- Aspectes documentals
- Marques i DOP
- Etiquetat
- Formulació incorrecta
- Processos o tractaments no aprovats
En els casos identificats, si els analitzem pel tipus d´aliment, els que més incidències acumulen són:
- Productes càrnics (sense comptar amb la carn d´au)
- Productes de la pesca
- Olis i greixos
- Carn d´au
- Llet i productes làctics
- Aliments dietètics
El fet que es produeixin incidències en matèria de frau alimentari en aquestes àrees i categories d´aliments, obeeix a una falta de regulació? Des del nostre punt de vista no és el cas, donat que en totes les línies es compta amb el corresponent marc regulatori que s´ha de respectar.
Frau per mal etiquetat: la no inducció a error com element crític
Si parlem d´etiquetat o formulació inadeqüada dels aliments, l´operador alimentari compta amb les disposicions legals d´aplicació per a cadascun dels casos, en matèria d´informació al consumidor i etiquetat a través del Reglament 1169/2011 o per una altra banda si es tracta de fer declaracions nutricionals o alegacions de propietats saludables el Reglament 1924/2006.
Frau per una formulació inadeqüada: el correcte ús dels additius
En línia amb els problemes amb raó a la formulació dels aliments també s´ha regulat convenientment, per exemple, el Reglament 1333/2008 que especifica l´ús i dosificació dels additius alimentaris. En aquest cas l´hipotètic frau el podem trobar quan s´utilitzen additius alimentaris en aliments per als que no estàn permesos o l´ús d´altres substàncies que poden millorar l´aparença d´aquests aliments i donar lloc a una interpretació a la línia del frau alimentari per part de les autoritats competents.
Què està passant? Potser en alguns casos ens trobem amb un desconeixement de la llei, que com sabem no eximeix del seu cumpliment, en altres supòsits es retorça fins a límits exagerats l´aplicació de la legislació i en conseqüència es produeix l´inevitable fricció entre el punt de vista de l´operador alimentari i el de les autoritats competents.
L´importància de l´anticipació: el disseny d´escenaris legals
Què podem fer? Des del nostre punt de vista i com a assessors en matèria de Dret Alimentari es recomana una millor planificació i previsió de qualsevol operació alimentària i en conseqüència conèixer amb exactitud la regulació que se´ns aplica quan posem aliments al mercat.
En el cas que coneguem la regulació, però vulguem portar-la fins al límit, en aquests supòsits s´hauria de comptar amb el recolzament d´especialistes en la matèria que puguin ajudar a dissenyar els escenaris legals amb els que ens podem trobar i per tant preveure i evitar aquestes situacions lligades al frau alimentari, que en el seu cas hauríem d´atacar des del dret administratiu.
Hem de tenir en compte que l´impacte en el sector alimentari del frau alimentari cada cop és més gran i la repercusió a tots els àmbits també. Un bon exemple és que al Parlament Europeu es suscitava aquest tema no fa massa temps, podem veure-ho en aquesta pregunta parlamentaria.
On centrar els esforços per combatre el frau alimentari? Els punts més rellevants han de tenir com a objectiu:
- L´assegurament de l´autenticitat i integritat de la cadena alimentària, detectant les possibles pràctiques fraudulentes o enganyoses.
- En un altre ordre, es necessari realitzar anàlisis específics per detectar aquestes situacions, comptant amb les tècniques i protocols de control oficial específic.
En conseqüència, les mesures d´autocontrol o accions que el propi sector s´aplica constitueixen la millor vacuna per prevenir aquest tipus de pràctiques. El paper del sector és vital, donats aque aquests incidents afecten de manera directa a la confiança del consumidor i el cost per remuntar la situació és molt elevat per tots els agents implicats.
Trobada sobre frau alimentari: prevenció i control
Aquestes qüestions sobre el marc legal aplicable al frau alimentari, seràn abordades a la "Trobada sobre frau alimentari: prevenció i control" que tindrà lloc els pròxims 24 i 25 d´abril a AINIA.
Font: AINIA - Centre tecnològic