"Renta’t les mans" és, probablement, una de les ordres que més repetim als nens i nenes al llarg de la seva vida. Com adults, sabem la importància d’això doncs és a través de les mans una de les vies per on es transmeten els gèrmens, i per tant, les enfermetats. Però, fins a quin punt els nens són conscients d’això? Donna Gill Allen, una professora en Grays Creek, Carolina del Nord (EEUU), va voler ensenyar als seus alumnes la importància de rentar-se les mans amb un experiment que va acabar fent-se viral a Facebook, on el va compartir per als seus companys de professió. Per l’experiment va necessitar únicament unes llesques de pa de motlle i unes bosses de plàstic tipus zip. Amb aquests dos elements, i una mica de paciència, Allen va tractar d’explicar-los la rapidesa amb la que es propaguen els gèrmens de les nostres mans.
El que va fer aquesta professora va ser comprar un pa de motlle per l’experiment. Davant dels nens, i amb guants posats, va col·locar una primera llesca en una bossa de plàstic típica d’entrepà i va etiquetar el paquet amb la paraula ‘Controlat’. A continuació, es va rentar les mans amb aigua i sabó i va col·locar una segona llesca en una altra bossa, etiquetada amb les paraules ‘Mans netes’; finalment, va deixar que tots els alumnes de la classe toquessin una tercera llesca i la va col·locar en una bossa etiquetada com ‘Mans brutes’.
Després ja va ser només qüestió de temps i d’observar com l’aspecte del pa va evolucionant i canviant degut als gèrmens. Els visibles resultats van ser més que suficients per fer entendre a l’alumnat la importància de rentar-se les mans.